Έκλειψη Σελήνης Παρθένου-Ιχθύων

Jupiter-in-Libra-angela-tiki-astrologica-gr
Δίας στον Ζυγό
8th September 2016
mars-capricorn-astrologica-gr
ΑΡΗΣ ΣΤΟΝ ΑΙΓΟΚΕΡΩ 2016
28th September 2016
Όλα τα άρθρα

Έκλειψη Σελήνης Παρθένου-Ιχθύων

lunar_eclipse_featured

16 Σεπτεμβρίου 2016

Lunar eclipse 2016 Virgo Pisces astrologica.grΗ τελευταία έκλειψη της χρονιάς στις 16 Σεπτεμβρίου είναι μια πρώτης τάξης ενεργειακή συγκυρία για να δοκιμαστούν οι αντοχές μας και ειδικά το επίπεδο στο οποίο κινούμαστε: με ένταση και εκνευρισμό ή δομημένη και στοχευόμενη δράση; Η πανσέληνος στον άξονα Παρθένου-Ιχθύων στην 24ο19’ σχηματίζεται με την συμμετοχή του Άρη από τον Τοξότη στην 23ο16’ που πυροδοτεί και τα δύο «φώτα» Ήλιο και Σελήνη.

Η πανσέληνος σηματοδοτεί το κλείσιμο ενός κύκλου και λειτουργεί περισσότερο σε συναισθηματικό επίπεδο. Δύο βασικά στοιχεία βρίσκονται σε αντίθετες θέσεις, δημιουργώντας μια διασπαστική ανησυχία ανάμεσα από αυτά που θέλουμε να κάνουμε κι αυτά που νιώθουμε ότι έχουμε ανάγκη να ακολουθήσουμε. Υπάρχει όμως κι αυτό το αίσθημα του κατεπείγοντος με αποτέλεσμα η υπομονή μας να πηγαίνει περίπατο. Θέλοντας αποτελέσματα εδώ και τώρα, η Άρεια ενέργεια διοχετεύεται ευκολότερα ως εκνευρισμός παρά ως αποφασιστικότητα να πετύχουμε. Και δεν είναι να απορεί κανείς γιατί, αν σκεφτεί πως ο Άρης στον Τοξότης γίνεται επιθετικός όταν πρόκειται να υπερασπιστεί τις ιδέες του και την άποψη του, αφού σε αυτή τη θέση πιστεύει πως έχει δίκιο!

Στο ίδιο ζώδιο όμως βρίσκεται και ο Κρόνος, που κυμαίνεται στο ίδιο μήκος κύματος εκτός κι αν έχουμε συνειδητοποιήσει το τελευταίο διάστημα (και μετά από τόσα αλλεπάλληλα χτυπήματα) πως ο δογματισμός και η στενοκεφαλιά δεν μας έβγαλε και κανένα καλό. Όπως και να έχει όμως, ζητά να οργάνωση κι υπευθυνότητα, αυτοπειθαρχία και δόμηση.   Στην δεδομένη στιγμή σχηματίζει όψη τετραγώνου με τον Ποσειδώνα στους Ιχθύες (τελευταίο ευτυχώς) που ναι! μπορεί να μας μιλά για διάλυση των πεπαλαιωμένων αντιλήψεων και πρακτικών – και δίκιο έχει – αλλά καθώς μιλάνε διαφορετικές γλώσσες, ακούσαμε αυτήν που εμείς μιλάμε καλύτερα; Εδώ σας θέλω… Αντιληφθήκαμε ότι πρέπει να ζητήσουμε μετάφραση, ή μας φάνηκαν άχρηστα τα σουαχίλι επειδή δεν ζούμε στην Αφρική;

Ως κυβερνήτης των Ιχθύων ο ρόλος του Ποσειδώνα στην Σεληνιακή έκλειψη είναι πολύ καθοριστικός. Το αίσθημα ασάφειας, η έλλειψη ευκρίνειας της πραγματικότητας και η τάση μας να κρυφτούμε πίσω από τα πραγματικά μας συναισθήματα ή την άρνηση να αντιμετωπίσουμε τις ανασφάλειες μας είναι οι πηγές που ο Άρης προκαλεί εκρηκτικά συναισθήματα και αντιδράσεις. Είμαστε επιρρεπείς στο να λαμβάνουμε τα «κρυφά» μηνύματα που αιωρούνται στο περιβάλλον μας, αυτά που δεν χρειάζεται να εκφραστούν με λέξεις αλλά γνωρίζουμε ότι είναι εκεί. Κι όπου μας βρίσκουν «ανοιχτούς» και εκτεθειμένους, η λογική εξήγηση περνά στα ψιλά γράμματα. Η συνάντηση επομένως του Κρόνου-Ποσειδώνα μπορεί να μας βοηθήσει να αναγνωρίσουμε την ανάγκη μας για συναισθηματική ικανοποίηση και να αντιληφθούμε την διαφορά του να πέφτουμε θύμα – των άλλων, των καταστάσεων, του εαυτού μας – από το να απλώνουμε το χέρι μας και να βοηθάμε.

Κι όλα αυτά δημιουργούν ένα ανεξήγητο στρες – κύριο χαρακτηριστικό της Παρθένου – και πέστε μου πόσοι από εσάς δεν είχατε σωματικές αντιδράσεις (έντερο, στομάχι και συναφή συμπτώματα). Όπως έχουμε αναφέρει πολλάκις, η Παρθένος είναι το ζώδιο στο οποίο κατανοούμε το ατομικό εγώ μας και (κανονικά) προχωράμε στο ξεσκαρτάρισμα των άχρηστων στοιχείων προτού δοκιμαστούμε μέσα από τις σχέσεις και τις συναναστροφές. Τα θέλει όλα απλά, κατανοητά και χωρίς περιπλοκότητες. Ο Ερμής σε ανάδρομη πορεία στο ίδιο ζώδιο, είναι η ευκαιρία μας για αυτοκριτική, επανεκκίνηση και αναδιοργάνωση, επανεξέταση των στόχων και της πορείας μας, είτε αυτό αφορά καταστάσεις είτε τις σχέσεις μας στο σύνολο. Ας μην ξεχνάμε ότι νέα θέση του Δία στον Ζυγό έχει φέρει σε πρώτο πλάνο την ανάγκη μας για αρμονία και ισορροπία, με απώτερο σκοπό να έχουμε γύρω μας ανθρώπους που μας τα προσφέρουν απλόχερα. Η αντίθεση Αφροδίτης-Ουρανού και η όψη τους με τον Άρη στον Τοξότη, αν μη τι άλλο υποδεικνύει το πάντρεμα της δέσμευσης με την ατομική ελευθερία. Σέβομαι τα όρια του άλλου όπως ακριβώς επιθυμώ να κάνει κι αυτός απέναντι σε εμένα. Τονίζει την ανάγκη μας για κοινωνικότητα και νέες γνωριμίες. Η αντίθετη όψη του νομίσματος όμως μπορεί να φέρει σε αρκετές περιπτώσεις μια αντίδραση για την αντίδραση, ένα «πνίξιμο» που το προσωποποιούμε σε εξωτερικούς παράγοντες, την δυσκολία της συνεργασίας (εδώ πρέπει να βρούμε τους λόγους),  την ψυχρότητα λόγω ανειλικρίνειας των συναισθημάτων, ρήξεις και χωρισμούς.

Στο σύνολο της η έκλειψη αυτή είναι στην πραγματικότητα μια ενεργειακή πύλη για ψυχική και πνευματική ανάπτυξη, μια γιατρειά στις πληγές μας. Η πρόκληση είναι να αντιμετωπίσουμε την προσωπική μας πραγματικότητα – ποιοι είμαστε, γιατί κάνουμε όσα κάνουμε – χωρίς να απορρίψουμε τις ψυχικές μας ανάγκες. Πρέπει όμως να απορρίψουμε τις αυταπάτες μας, τις δικαιολογίες μας και την ατολμία μας. Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στον εγωιστικό συναίσθημα και την ευαισθησία, αλλά τις περισσότερες φορές τα εξομοιώνουμε. Η πραγματικότητα, η ευθύνη απέναντι στον εαυτό μας και η αυτοπειθαρχία είναι ο δρόμος της επιμονής κι όχι του περιορισμού και της απογοήτευσης. Η επιλογή κατεύθυνσης είναι δική μας…

Άντζελα Τίκη – αστρολόγος

firstsaros147 Η Σεληνιακή έκλειψη παρασκιάς που γίνεται το βράδυ της 16ης Σεπτεμβρίου, έχει συνολική διάρκεια 3 ώρες και 59 λεπτά. Ανήκει στην σειρά Saros 147 που ξεκίνησε στις 02 Ιουλίου 1890 (10ο♋ ♑35′) και είναι η 8η κατά σειρά από τις 70 συνολικά. Στον αρχικό χάρτη ο Νότιος Δεσμός βρίσκονταν στην 23η μοίρα του Τοξότη, σημείο στο οποίο τώρα βρίσκεται ο Άρης, ενώ ο Ουρανός βρίσκεται στο ακριβώς απέναντι σημείο (Ζυγός 22ο35′ – Κριός 23ο36’)

Comments are closed.